dennis van tilburg

art / sound / music / performance

What is It Like to Be a Bat?

Een meditatieve & filosofische ervaring over vleermuizen en bewustzijn.

Hoe voelt het om een vleermuis te zijn? Stel je voor: Je hebt vleugels en vliegt er ‘s nachts op uit om insecten te vangen. Overdag hang je ondersteboven op zolder. Je ‘ziet’ de wereld met je oren door geluidjes te maken en de weerkaatsing daarvan weer op te vangen. De ervaring van een vleermuis is compleet anders die die van jou. 

Geïnspireerd op het gelijknamige essay van van filosoof Thomas Nagel gaat Dennis van Tilburg samen met zijn team een jaar lang onderzoek doen naar vleermuizen en bewustzijn. In dit essay uit 1974 betoogt Nagel dat het voor ons onmogelijk is om te weten hoe het voelt voor een vleermuis om een vleermuis te zijn. Zelfs met het grootste inlevingsvermogen blijf je in het duister tasten. Met dit voorbeeld stelt hij dat bewustzijn van nature subjectief is en dat we daarmee nooit objectief en wetenschappelijk zullen weten wat bewustzijn precies is en hoe het voelt om een ander te zijn.

En juist daarom is het volgens Dennis interessant om het toch te proberen. 

In dit Vaktor Mastertraject gaat hij verschillende experimenten aan om het publiek het bewustzijn van een vleermuis te geven. Samen met een mimespeler, een vleermuizen ecoloog, een zenleraar en virtual reality programmeur zoekt hij met het publiek naar ervaringen die ons over onmogelijke grenzen voeren. Dichterbij de ervaring van een vleermuis en misschien wel dichterbij jezelf.