ONLAND (documentaire op locatie)

Filmmakers Dinanda Luttikhedde en Ellenoor Bakker filmden een jaar lang de werkzaamheden rondom de aanleg van een waterberging net buiten de stad Groningen.
Het lage land bij de Peizermaden is recentelijk teruggebracht tot moerasland ofwel 'onland'; de staat waarin het land verkeerde voordat boeren de strijd met het water aanbonden om het geschikt te maken voor hooiland en afgrazing. Tegen deze waterberging aan woont een boer die getuige was van hoe de grond, die zijn voorouders ontgonnen hebben, weer onder water wordt gezet.
Onland zoomt in op de scheidslijn van twee tijdsvlakken. We volgen de alledaagse werkzaamheden van een boer en even verderop de aanleg van de waterberging. We kijken naar aardse handelingen in een dagelijks ritme, waarin de boer met de seizoenen mee beweegt. Hier tegenover worden t.b.v. natuurontwikkeling, innovatieve experimenten verricht en in de uitvoering wordt grootschalig, mechanische apparatuur ingezet, die letterlijk lagen cultuur wegschrapen. Een overeenkomst vinden we in hun specialisatie bij het manipuleren van land; in omgaan met water.

Makers Ellenoor Bakker & Dinanda Luttikhedde
Geluidscompositie & nabewerking Dennis van Tilburg
Supervisie Sjoerd Wagenaar